Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με αφορμή αυτή τη μέρα οι μαθητές της Tρίτης τάξης του 2ου Γυμνασίου Πύργου και ειδικότερα οι μαθητές-τριες των τμημάτων Γ3 και Γ4 προσπάθησαν, μέσα από τη θέσπιση αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού, να αναδείξουν τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Οι μαθητές-τριες έκαναν αναδρομή στην Ιστορία της ελληνικής γλώσσας και με εργασίες που ανέλαβαν παρουσίασαν την αδιάκοπη συνέχειά της.
Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού, για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.
Ανακάλυψαν επίσης οι μαθητές-τριες, μέσα από τις εργασίες τους, επιβιώσεις της Αρχαίας Ελληνικής στη σύγχρονη νεοελληνική καθώς επίσης ασχολήθηκαν και με την ετυμολογία λέξεων που προέρχονται από την Ομηρική γλώσσα. Συνέλεξαν δάνεια της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες και κυρίως στην Αγγλική, ενώ αναφέρθηκαν και σε απόψεις και γνώμες πολλών ξένων λογοτεχνών, γλωσσολόγων, ποιητών, θεατρικών συγγραφέων κ. α., για την ελληνική γλώσσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ τονίστηκε ο ρόλος των αρχαίων ελληνικών λέξεων στις θετικές επιστήμες και κυρίως στα Μαθηματικά, αφού στα αρχαία ελληνικά διατυπώθηκαν πανάρχαιοι μαθηματικοί ορισμοί που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο των σύγχρονων μαθηματικών θεωριών.Η εκδήλωση στηρίχτηκε από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Φιλόλογος κ. Χέλη Κων/να ενώ συμμετείχε και η Μαθηματικός κ. Κουκλαμάνη Ασπασία. Ο Δντης του σχολείου κ. Γ. Κομιώτης συνεχάρη τις καθηγήτριες και τους μαθητές-τριες για την εμπεριστατωμένη εργασία τους και την υπέροχη παρουσίασή της στη σχολική κοινότητα.
Ακολουθούν φωτογραφίες: