Logo
 • Αρχική
 • Το σχολείο
 • Γονείς
 • Επιστολή προς γονείς

Επιστολή προς γονείς

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, με την παρούσα επιστολή, εκ μέρους και των καθηγητών του σχολείου, αφενός μεν σας εκφράζω τις εγκάρδιες ευχές μου για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργική διάθεση, αφετέρου σας υπενθυμίζω ότι επιζητούμε από εσάς αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος των παιδιών σας.


Αγαπητοί γονείς,

Έχει γίνει πια συνείδηση σε όλους μας ότι απαραίτητος όρος για την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου είναι η αρμονική συνεργασία των τριών συντελεστών του που είναι: οι μαθητές - οι καθηγητές - οι γονείς και κηδεμόνες. Με βάση αυτή τη σκέψη θεωρούμε υποχρέωσή μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα παρακάτω θέματα.

 1. Θεωρούμε σκόπιμο από την αρχή της παρούσας επιστολής να σας τονίσουμε ότι η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Καθηγητών είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου και την παραγωγή του ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου μας. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να σας επισημάνουμε ότι η τάξη, η ησυχία και το πολιτισμένο και ήρεμο κλίμα μέσα στην αίθουσα, αλλά και στην αυλή του σχολείου είναι προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

  Στην προσπάθειά μας αυτή επιθυμούμε και επιδιώκουμε η βελτίωση να είναι αποτέλεσμα της συνειδητής τήρησης των κανόνων του Σχολείου μας από τους μαθητές μας με τη βοήθεια και της δικής σας στενής συνεργασίας. Για τις περιπτώσεις εκείνες, όμως, κατά τις οποίες κάποιοι μαθητές δε θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στη χρήση πειθαρχικών μέτρων, τα οποία δεν αποτελούν ασφαλώς τον καλύτερο και πιο επιθυμητό τρόπο ομαλής λειτουργίας του Σχολείου.

  Για μένα προσωπικά, ως Διευθυντή, η επιβολή ποινής σε μαθητή είναι η έσχατη επιλογή, διότι θεωρώ ότι η συστηματική και ειλικρινής νουθεσία και η παιδαγωγική επιείκεια, συνδυασμένη με την μεταμέλεια του μαθητή, καταλαγιάζει και θεραπεύει την εφηβική ψυχή του και τον παιδαγωγεί ουσιαστικά. Βέβαια θεωρώ ότι η ατιμωρησία σε μια σχολική κοινωνία, εκτός του ότι είναι το μέγιστο αντιπαιδαγωγικό μέτρο, οδηγεί σταδιακά στην απειθαρχία, στην απαξίωση του σχολείου και στην ασυδοσία.

 2. Επιδίωξή μας είναι να πετύχουμε τα παραπάνω με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, κυρίως με συχνή ενημέρωση των μαθητών/τριών μας, με συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές στην τάξη και προπάντων με τις συχνές συστάσεις από τον Διευθυντή του σχολείου. Ελπίζουμε ότι έτσι θα εμπνεύσουμε στα παιδιά αίσθηση μεγαλύτερης ευθύνης απέναντι στο Σχολείο, σεβασμό στους σχολικούς χώρους και αποφυγή πράξεων ή παραλείψεων που αντιστρατεύονται το θεσμό του Σχολείου.

 3. Αισθανόμαστε όμως την ανάγκη να ζητήσουμε τη συνδρομή σας στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, ώστε η προσπάθειά μας να είναι αποτελεσματικότερη. Ειδικότερα, σας παρακαλούμε να φροντίζετε:

  • Για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών, δηλαδή το αργότερο στις 8:10' π.μ. να είναι στο σχολείο.
  • Για τη δικαιολόγηση των απουσιών των παιδιών σας, που πρέπει να γίνεται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ημέρα που επέστρεψε ο μαθητής στο σχολείο, αλλά και για την επίδοση και το ήθος τους να απευθύνεστε στους Υπεύθυνους των Τμημάτων Καθηγητές - Συμβούλους, ανάλογα με το τμήμα στο οποίο φοιτά το παιδί σας, καθώς και στους διδάσκοντες καθηγητές.
  • Σας παρακαλούμε επίσης να αποφεύγετε να έρχεσθε για ερώτηση την ώρα έναρξης και λήξης του σχολικού προγράμματος λόγω του φόρτου εργασίας που παρατηρείται (διακίνηση απουσιολογίων, βιβλίων διδασκόμενης ύλης, έλεγχος απόντων μαθητών κ.λ.π.).
  • Να αποφεύγετε να ζητάτε άδειες απουσίας των μαθητών/τριών από τα μαθήματα. Χρήση άδειας πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης και πάντοτε αφού ενημερώστε έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου. Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλετε να συνεννοείσθε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση του σχολείου και για μεγαλύτερη ασφάλεια να έρχεσθε οι ίδιοι να παραλαμβάνετε το παιδί σας από το σχολείο.
  • Γενικότερα θα συμβάλλετε ουσιαστικά στη φοίτηση, την επίδοση και την ασφάλεια του παιδιού σας εάν μας ενημερώνετε, έστω τηλεφωνικά, για οτιδήποτε συμβαίνει σ' αυτό. Ο Διευθυντής του σχολείου σας περιμένει να συζητήσετε τα πάντα με εξασφαλισμένη την εχεμύθεια.
  • Να συμβουλεύετε κι εσείς από την πλευρά σας τα παιδιά να αποφεύγουν τις καθυστερήσεις, τις αυθαίρετες απουσίες, την κατάχρηση αδειών, τη χωρίς άδεια έξοδο από το Σχολείο στη διάρκεια των διαλειμμάτων, τη ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου (αναγραφή φράσεων και συνθημάτων-γκράφιτι), τις φθορές των σχολικών εγκαταστάσεων, κ.ά. Ιδιαίτερα να επισημάνετε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να φέρνουν στο σχολείο χρήματα, πολύτιμα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τη σχολική πράξη, όπως κινητά τηλέφωνα, κασετόφωνα, walkman, πατίνια, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά. και να τους υπενθυμίζετε ότι σε περίπτωση κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σχολείο θα τιμωρούνται αυστηρά.
  • Τέλος, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιδεικνύουν πνεύμα καλής συνεργασίας και τήρησης των κανόνων του σχολείου μας

Σχετικά με τις απουσίες

Η τακτική φοίτηση είναι καθήκον του μαθητή και η παρακολούθησή της το βασικότερο μέλημα των γονιών - κηδεμόνων του. Η απουσία του μαθητή από το σχολείο δεν είναι δικαίωμα, αλλά όταν κατ' ανάγκη συμβεί, ο νομοθέτης αφήνει περιθώρια να μην υπάρξουν συνέπειες για το μαθητή. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να έχετε υπόψη σας:

Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο κηδεμόνας του. Οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο κάθε μήνα και να ενημερώνεται από τον υπεύθυνο καθηγητή και το διευθυντή του σχολείου για τις απουσίες του παιδιού του.

Χαρακτηρισμός φοίτησης

Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Δεδομένης της υποχρέωσης των υπεύθυνων καθηγητών/τριών και του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου να ενημερώνουν άμεσα τους κηδεμόνες για τις απουσίες των μαθητών/τριών και της υποχρέωσης των κηδεμόνων να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών, σύμφωνα με το άρθρο 29, κατά τον χαρακτηρισμό φοίτησης οι απουσίες δεν διακρίνονται σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114)

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες.

Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Ειδικά για το σχολικό έτος 2017-18 μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαρκής και η φοίτηση μαθητή/-τριας που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής: α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών του άρθρου 24 παρ. 2 και 3 της Υπουργικής Απόφασης 10645/ΓΔ4/2018 - ΦΕΚ 120/Β/23-1-2018.

 

Ο Διευθυντής του σχολείου

Ο Σύλλογος των καθηγητών

Εκτύπωση