Logo
  • Το σχολείο μας.

    Το σχολείο μας.

Συμμετοχή μαθητών/τριών στην εκπαιδευτική δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης-2025»

perier1.pngΤην Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β2 και Β3 επανέλαβαν το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη στο προαύλιο του σχολείου.

 

peiraer2.pngΟι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν την ευφυή μέθοδο που εφάρμοσε ο Ερατοσθένης για να υπολογίσει με απλά εργαλεία την ακτίνα της Γης, χωρίστηκαν σε ομάδες και στη συνέχεια, με τις οδηγίες των εκπαιδευτικών τους με απλά εργαλεία (μετροταινίες, ορθοστάτες, ….) έκαναν μετρήσεις, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και τέλος υπολόγισαν το μήκος της περιφέρειας της Γης και την ακτίνα της. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στη δράση με μεγάλο ενδιαφέρον.

periera3.pngΤο Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Το πείραμα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου καθώς η μέρα αυτή σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

periera4.pngΒασικός στόχος της δράσης, που οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ελληνικό Γραφείο ESERO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και πραγματοποιείται σε αρκετά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι η συμμετοχή των μαθητών/τριών στην εκτέλεση μίας ιστορικής δραστηριότητας μέσω της διαθεματικής προσέγγισης.

perear5.pngΥπεύθυνες εκπαιδευτικοί για τη δράση ήταν η κ. Σπυροπούλου Παναγιώτα, Φυσικός, και η κ. Αργυρίου Αρετή, Μαθηματικός.