Logo
  • Αρχική
  • Σχολική Ζωή
  • Προγράμματα
  • Πολιτιστικά
  • Αδελφοποίηση με το γαλλικό σχολείο Saint-Thοmas d' Aquin της Lyon 2016

Αδελφοποίηση με το γαλλικό σχολείο Saint-Thοmas d' Aquin της Lyon 2016

Ολοκληρώθηκε η Αδελφοποίηση του Σχολείου μας με το Γαλλικό Σχολείο Saint-Thomas d'Aquin-Veritas στη Lyon

Ιερό τοπίο. Ευγένεια, ήσυχη περισυλλογή, γελαστή κοιλάδα ανάμεσα σε χαμηλά γαληνεμένα βουνα, προφυλαγμένη από τον άγριο βοριά, από το ζεστό νοτιά, ανοιχτή μονάχα δυτικά, κατά τη θάλασσα, από όπου χύνεται, ανεβαίνοντας το ρέμα του Αλφειού, ο μουσκεμένος πελαγίσιος αέρας. Δεν υπάρχει υποβλητικότερο τοπίο στην Ελλάδα που να παρακινεί τόσο γλυκά κι επίμονα στην ειρήνη και στη συμφιλίωση.

Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας. Το τοπίο της Ολυμπίας

Η γαλλοελληνική φιλία που ξεκίνησε από την πόλη του Πύργου πριν από δύο χρόνια, σφραγίσθηκε στον καλύτερο τόπο της Ελλάδας, τόπο λαμπρό και δοξασμένο. Η γλυκύτητα του τοπίου και η ιερότητα του χώρου μας επιβάλλει την ανάλογη συμπεριφορά. Τελετή λιτή, απέριτη που επιμελήθηκε και διοργάνωσε η Ζούνη Αικατερίνη, καθηγήτρια γαλλικών του σχολείου, υπεύθυνη του προγράμματος αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών μαζί με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Παπαδοπούλου Χαρά.

Ολυμπιακή σημαία

Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πέντε συμπλεκόμενους μεταξύ τους κύκλους χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου, κόκκινου σε ένα λευκό υπόβαθρο. Κάθε κύκλος από αυτούς αντιστοιχεί και σε μια από τις πέντε κατοικήσιμες ηπείρους και αντίστοιχα :

  • Μπλε -> Ευρώπη
  • Κίτρινο -> Ασία
  • Μαύρο -> Αφρική
  • Πράσινο -> Ωκεανία
  • Κόκκινο -> Αμερική

Το λευκό πλαίσιο αναπαριστά το γεγονός πως οι αθλητές θα αγωνιστούν με τίμια μέσα, και ο σκοπός τους είναι αγνός: Ο αγώνας αυτός καθ' αυτός. Η σημαία των ολυμπιακών αγώνων έχει και ένα άλλο παγκόσμιο ενωτικό χαρακτήρα.

Olympic rings without rims.svg

Ολυμπιακός Υμνος

Oι σύγχρονοι Oλυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν για πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα. Με αφορμή την τέλεσή τους ανατέθηκε, ένα χρόνο πριν, στον Κωστή Παλαμά να γράψει τον ύμνο των Oλυμπιακών Αγώνων, ο οποίος μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα.

Στο Σαμάρα, που φτερά του έβαλε

Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψ' εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, κάθε λαός.
Κ. Παλαμάς

Εθνικός Υμνος της Ελλάδας

Σημαία γαλανόλευκη, συγκινητική στιγμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου και οι κόποι σου να έχουν αποτέλεσμα. Η νίκη απέναντι στον εαυτό σου,  υπέρβαση του εαυτού σου...

Εθνικός Υμνος της Γαλλίας

Οι 30 γάλλοι μαθητές σηκώνονται όρθιοι μπροστά στο Μνημείο του Κουμπερτέν και τραγουδούν τον Ύμνο τους A cappella, χωρίς τη συνοδεία μουσικής, υπό τις οδηγίες της κας Natasha Pestre, καθηγήτρια φιλόλογος του Γαλλικού σχολείου.

Εναρξη της Τελετής

Οι 29 μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου μπαίνουν με τον χορό των Ιερειών και την μουσική του αυλού και του τυμπάνου υπό το βλέμμα της κας Παπαδοπούλου Χαράς που επιμελήθηκε την χορογραφία, την αναπαράσταση από τα αγόρια των αγώνων της αρχαιότητας και την μουσική επένδυση των δρώμενων.

Μπροστά στο Μνημείο του Βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν, όπου αναπαύεται η καρδιά του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 1937, συναντώνται τα δύο σχολεία για να εκφράσουν την πίστη τους στις ευγενείς πανανθρώπινες αξίες της Ειρήνης, της Αδελφοσύνης και του Σεβασμού, στο σύνθημα του Κουμπερτέν «Citius, Altius, Fortius» που σημαίνει Πιο Γρήγορα- Πιο Ψηλά , Πιο Δυνατά.

Ενα σύνθημα που είχε δανειστεί από τον αδελφικό του φίλο και συνεργάτη Δομηνικανό Πάστορα Henri Didon, Ιδρυτή του Γαλλικού Σχολείου και οραματιστή του οποίου ακολουθήσαμε τα βήματα διότι διέδωσε τον Ολυμπισμό, πίστεψε στην Δύναμη στην εκπαίδευση με την προαγωγή της αθλητικής παιδείας στα σχολεία, για την ανάπτυξη και την διαμόρφωση  δυνατών, έξυπνων και ικανών ανθρώπων.

Πέρυσι ακολουθήσαμε το Γαλλικό Σχολείο στην Lyon και γνωρίσαμε το σύνθημά του «Esto Vir» που σημαίνει να συμπεριφέρεσαι σαν καλός άνθρωπος και να πηγαίνεις πάντα μπροστά. Φέτος, ταξιδεύουμε μαζί και πραγματοποιούμε το όραμά μας, οι μαθητές των δύο σχολείων και οι εκπαιδευτικοί, η κα Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου-Φρανκ που εκπροσωπεί το Γαλλικό Σχολείο, οι κυρίες  Natasha Pestre, Sophie Rossignol, ο Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου Πύργου Γεώργιος Φωτεινόπουλος και οι καθηγήτριες Ζούνη Αικατερίνη και Παπαδοπούλου Χαρά, Υπεύθυνες της ανταλλαγής των δύο σχολείων, της επιμέλειας και οργάνωσης του προγράμματος της Τελετής Αδελφοποίησης.

Ολοκληρώσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι μας με την υπογραφή στο Μνημείο του Κουμπερτέν του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης για τη σύσφιξη των δεσμών των δύο σχολείων μας, για την φιλία των δύο λαών μας και την πραγματοποίηση πνευματικών, πολιτιστικών και αθλητικών ανταλλαγών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές όπως της ανταλλαγής μεταξύ των σχολείων, σηματοδοτούν την στενή συνεργασία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και δίνουν την δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν και να αντιληφθούν ότι είναι πολίτες μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας ανθρώπων που έχουν όφελος να ανταλλάσσουν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε όλους τους νευραλγικούς και πολλά υποσχόμενους  τομείς  του μέλλοντος  όπως της εκπαίδευσης, γιατί το μέλλον του κόσμου ανήκει στην  νεολαία, έλεγε ο Δομινικανός Πάστορας και εκπαιδευτικός Henri Didon.

H συναδέλφωση των λαών είναι ο στόχος της αδελφοποίησης των δύο σχολείων μας,  η  ουσία και ο λόγος που πραγματοποιείται η ανταλλαγή και η γνωριμία των μαθητών μας με τους γάλλους μαθητές, το άνοιγμα σε άλλους πολιτισμούς και η επικοινωνία των παιδιών με σκοπό τον αμοιβαίο σεβασμό και την σύσφιξη των σχέσεων δύο λαών που συνδέονται με μια φιλία ιστορικά διαχρονική. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές μας που φιλοξένησαν τους γάλλους μαθητές στις οικογένειές τους, στην γη της φιλοξενίας.

Mille mercis  tous!

Οι Ιέρειες ήταν οι:

Μενύχτα Μαριάννα Αρχιέρεια
Κατσίγιαννη Κωνσταντίνα
Αργυροπούλου Ελένη
Αντωνοπούλου Ελένη
Τόγια Ελένη
Μπερτσάτου Διονυσία
Δρεμπέλα Παναγιώτα
Δρεμπέλα Αριστέα
Καραμάνη Δήμητρα
Βρύνα Λιάνα
Λαμπροπούλου Αμάντα
Καββαθά Ειρηνίκη
Ζαχαροπούλου Δέσποινα
Κολόκα Αθανασία
Σπυροπούλου Δήμητρα
Θεοδωροπούλου Αναστασία
Μπερτσάτου Αλεξάνδρα
Τσουκαλά Μαργαρίτα
Αλτάνη Φιλίτσα
Καποπούλου Ελίνα
Δημακοπούλου Χριστίνα
Δαφνερού Αγγελική
Πετροπούλου Μαρία
Πετροπούλου Αιμιλία
Αθανασοπούλου Μαρίσια
Συρογιάννη Νικολία
Σπηλιωτοπούλου Γρηγορία
Τσαγδή Παναγιώτα

Οι μαθητές στην αναπαράσταση των αγώνων:

Καραμάνης Διονύσης
Καραντώνης Κωνσταντίνος
Λάλης Σπύρος
Αναστασόπουλος Σωτήρης
Σταυρόπουλος Γεώργιος
Κόκκινος Λέανδρος
 

Ορφικός ύμνος της Ήρας

Καθισμένη σε γαλάζιους κόλπους, αερόμορφε συ Ηρα πού είσαι βασίλισσα των πάντων, μακαρία σύζυγος του Διός, καί παρέχεις (προσφέρεις) εις τους ανθρώπους ήπιες αύρες, πού τρέφουν τάς ψυχάς. είσαι μητέρα των βροχών, τροφός των ανέμων, έχεις γεννήσει τα πάντα. Διότι χωρίς εσένα κανένα γενικώς πλάσμα δεν γνωρίζει την φύσιν της ζωής διότι συμμετέχεις εις όλα συγκερασμένη με τον σεβαστόν αέρα. Διότι μόνη εσύ είσαι κυρίαρχος όλων καί όλων είσαι βασίλισσα καί με αέρινες ορμητικές κινήσεις τινάσσεσαι (λούζεσαι) εις τα νερά. Αλλά συ ή μακαρία θεά πού έχεις πολλά ονόματα καί είσαι ή βασίλισσα πάντων. Είθε να μας έλθης ευμενής με ωραίο χαρούμενο πρόσωπο.

Ζούνη Αικατερίνη Καθηγήτρια γαλλικών
Δρ Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

 

Εκτύπωση