Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών
Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 ομάδα από 19 μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του 2ου Γυμνασίου Πύργου συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» με ερευνητική εργασία στη θεματική ενότητα «Εξέχουσες μορφές του τόπου» με τίτλο: «Ιχνηλατώντας….αποτυπώματα πολιτισμού».
Το συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά από Τετάρτη 17 έως και Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και δια ζώσης το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών με συμμετοχή 80 σχολικών μονάδων, 1760 μαθητών/τριών και 262 καθηγητών/τριών. Το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών συντόνισε Δίκτυο 394 σχολείων από όλη την Ελλάδα τα οποία συνεργάστηκαν για την τελική υλοποίηση αυτού του συνεδρίου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου αναφέρθηκαν σε ποιητές και λογοτέχνες του τόπου μας και παρουσίασαν τη Ζωή Σπυροπούλου και τον Τάκη Δόξα. Στο τέλος της παρουσίασης, η ομάδα των μαθητών/τριών, που αποτελεί και τη χορωδία του σχολείου, τραγούδησε απόσπασμα από το ποίημα του Τ. Δόξα «Το Φώς της Ολυμπίας» το οποίο ακούγεται στην έναρξη τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και έχει μελοποιηθεί από τον Γιώργο Γκιντζίρη, μουσικό.
Η συμμετοχή του σχολείου στο δίκτυο και στο συνέδριο αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές, ενίσχυσε την εξωστρέφεια του σχολείου και ανέδειξε τις δεξιότητες και τα ταλέντα των μαθητών/τριών καλλιεργώντας τον γνωστικό, κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους.
Τον συντονισμό της ερευνητικής εργασίας είχε η εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση μουσικός. Τους μαθητές συνόδευσαν στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών οι εκπαιδευτικοί κ. Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, Υποδιευθύντρια του σχολείου και η κ. Νικολέττα Θεοδωροπούλου, φιλόλογος.