Logo

Πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Σημαντική Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο στον Διαγωνισμό «Un Patrimoine en Partage» - «Μία κληρονομιά να μοιραστούμε», με την συμμετοχή «Un Patrimoine Sans Frontières - Μία Κληρονομιά χωρίς Σύνορα».

Το 2ο Γυμνάσιο Πύργου που είχε αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο σε εθνικό επίπεδο στον Διαγωνισμό CEO-FIPF 2018 «Un Patrimoine en Partage» του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας, διαγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και απέσπασε το Πρώτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων. Η τάξη Β2 υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γαλλικών Αικατερίνης Ζούνη συμμετείχε στον διαγωνισμό με την δημιουργία «Un Héritage en Partage - Un Patrimoine sans Frontières» που σημαίνει «Μία κληρονομιά να μοιραστούμε, μια κληρονομιά χωρίς σύνορα». Οι μαθητές ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε η ιστορία του τόπου τους και πρότειναν ένα όμορφο ταξίδι στην περιοχή τους, μίαν επίσκεψη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, για να βρούν τις αξίες που μοιράζονται όλοι οι πολιτισμοί και να χτίσουν πάνω σε αυτές τις αξίες γέφυρες επικοινωνίας - σημεία αναφοράς που ενώνουν τους λαούς όλου του κόσμου. Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί απ΄όπου ξεκίνησαν όλα: στην Πελοπόννησο και την πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού με το πιο φημισμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, το Δία. Προς τιμήν του, κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη: οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι σπουδαιότεροι της αρχαίας Ελλάδας.

Η συναρπαστική περιπέτεια των μαθητών είχε σαν κίνητρο την ανάγκη να μοιραστούν τα ιδανικά, τις αξίες του ολυμπισμού όπως η καλλιέργεια του σώματος και του νου, η ευγενής άμιλλα, η φιλία, η αλληλεγγύη, ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός του άλλου και κυρίως η ειρήνη σε όλο τον κόσμο: στην πραγματικότητα μια κληρονομιά χωρίς σύνορα!

Αξιοσημείωτη ακόμη είναι η αναφορά στον σπουδαίο ποιητή της πόλης τους Τάκη Δόξα με την απαγγελία στα ελληνικά του αποσπάσματος από το μεγάλο του ποίημα «Φως της Ολυμπίας» και την ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά

εδώ,
σε τούτη την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας
που δεν άλλαξε δε μολεύτηκε δε θα πεθάνει ποτέ,
εδώ θα ξαναγεννηθεί το φως.
 
ici,
dans cette terre vierge d’Olympie
qui n’a pas changé, n’a jamais été souillée et ne mourra jamais,
ici renaîtra la Lumière.

Το όμορφο ταξίδι ολοκληρώθηκε με τον χορό των Ιέρειων και τον Ορφικό Ύμνο στην Ήρα υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής κας Παπαδοπούλου Χαράς, μεταφέροντάς μας στο ιερό τοπίο με την γαλήνεια τελετή της εποχής. Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι : Καστανά Παναγιώτα, Τάσος Πιέρρος, Πατσούρη Μιράντα, Καλαντή Αγγελική, Καραμεσίνης Βασίλης, Μπαμπάτσικος Χρήστος, Παπαηλιού Ευάγγελος, Κόρδας Μάρκος, Κατέβα Παρασκευή, Ξύδη Σοφία, Κωνσταντακοπούλου Ζωή, Κυριακοπούλου Χρυσάνθη, Μπλάθρα Αναστασία, Προσκεφαλά Μαριάννα, Παναγιωτόπουλος Κων/νος.

Σημαντική υπήρξε η αρωγή του Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου κ. Γεωργίου Κομιώτη στην όλη προσπάθεια πραγματοποίησης και συμμετοχής στον Διαγωνισμό και η πολύτιμη βοήθεια των κκ. Νικολάου Πανόπουλου, καθηγητή της παράλληλης στήριξης, Κω/νας Σωτηροπούλου καθηγήτριας Πληροφορικής για τις λήψεις και της Βούλας Ζούνη για το μοντάζ της παραγωγής video. Η Ένωση Kαθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας (APF-FU Grèce) - μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (FIPF) - σε συνεργασία με την Επιτροπή Δυτικής Ευρώπης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής (CEO-FIPF), διοργάνωσε τον έβδομο Διαγωνισμό στην Γαλλική Γλώσσα και πρότεινε στους μαθητές να δουλέψουν σε ψηφιακή μορφή με το ακόλουθο θέμα: «Να μοιραστούμε την Κοινή μας κληρονομιά».

Σηματοδοτώντας την 100ή επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και την ανεξαρτησία πολλών κρατών μελών, το έτος 2018 έχει συμβολική και ιστορική σημασία για την Ευρώπη και την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους είναι να ενθαρρύνουν την κατανόηση και την εκτίμηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης ως κοινό πόρο, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και τις αξίες και να ενισχύσουν την αίσθηση ότι ανήκει σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο, με κοινές αξίες που μοιράζονται και ανήκουν σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά.

 

Δημοσιεύσεις του τύπου:

Εκτύπωση