Logo

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

 Είναι αφιερωμένη στη γλωσσική πολυμορφία στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου ομιλούνται περισσότερες από 200 γλώσσες. Είκοσι τέσσερις (24) από αυτές είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα Ελληνικά.

Οι καθηγήτριες των ξενόγλωσσων τμημάτων του 2ου Γυμνασίου: Ζούνη Αικατερίνη, Παναγούλια Αθηνά, Ηλιοπούλου Δέσποινα και Μπαρδοπούλου Κων/να με τους μαθητές τους, γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2018,που φέτος καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

 

Οι γλώσσες καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα, ταυτόχρονα αποτελούν και κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους λαούς και να διευκολύνουν την γνωριμία μας με άλλους πολιτισμούς προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση.

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας γιορτής συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, τονίζοντας την σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της πολυγλωσσίας, αφού η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει γίνει αναγκαία περισσότερο όσο ποτέ και η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως μέλος ενός παγκόσμιου χωριού, του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών.

Η πολυγλωσσία διδάσκει τους μαθητές να χτίζουν γέφυρες και όχι φράγματα, να σέβονται την διαφορετικότητα και έχτισαν τον δικό τους Τοίχο της Αγάπης με Αξίες και Ιδανικά για έναν κόσμο καλύτερο, βάζοντας πάνω σε αυτόν Λέξεις όπως: Αγάπη, Love, Amour Liebe, Freedom, Liberté, Freiheit, Ισότητα, Egalité, Equality, Αδελφοσύνη, Fraternity, Fraternité, Solidarität, Ανθρωπιά, Compassion, Humanité, Menschheit, Σεβασμός, Respect, Respekt και τραγουδώντας “σ’ όλες της γης τις γλώσσες”.

Μία πολύ πλούσια εκδήλωση που περιείχε ποίηση, τραγούδι, μαντέματα και γλωσσοδέτες όπου συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως, κάνοντας τον εορτασμό της ημέρας πραγματική γιορτή και διασκέδαση που είναι ακριβώς το μήνυμα της προώθησης του γλωσσικού πλουραλισμού, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλον τον πλανήτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το ελπιδοφόρο μήνυμα των μαθητών να χτίσουν έναν κόσμο πιο όμορφο βασισμένο σε Αξίες και Ιδανικά που έχουμε όλοι μέσα μας και που μας οδηγούν.Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Γεώργιος Κομιώτης, αφού συνεχάρη τους μαθητές και μαθήτριες για την υπέροχη γιορτή τους και τον ενθουσιασμό τους, ευχαρίστησε τις καθηγήτριες των ξένων γλωσσών κ. Ζούνη Αικατερίνη, Ηλιοπούλου Δέσποινα, Μπαρδοπούλου Κων/να και Παναγούλια Αθηνά για την επιμέλεια και διοργάνωση της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών που συμβολίζει την ενότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαφορετικότητά τους και τονίζει την σημασία της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στην εποχή μας.